12 Mart 2014 Çarşamba

CEVİZLİ,KETEN TOHUMLU KOLAY EKMEK



Bugün güne güzel bir ekmek yaparak başlamak istiyorum.
İçinde ne olduğunu bildiğim,lezzetli ve doğal...
Sofrada görüntüsünü bile görmenin insanı mutlu ettiği bir ekmek.

Keşke her şey yemek yapmak gibi kolay olsa...
Biraz sevgi ve emekle hallolsa...
Elimizde olsa neler katacağımızı bilmek.
Eklesek,çıkarsak olmayınca başa dönsek hiç yaşanmamış gibi.
İki artı iki hep dört olsa...
Ya da her neyse....






















MALZEMELER
4,5 bardak beyaz un
1 bardak tam buğday unu
1 yemek kaşığı kepek
1 yemek kaşığı keten tohumu
3 yemek kaşığı ceviz
1 paket yaş maya
Mayayı eritmek için 1çay bardağı ılık su+1 çay bardağı su(çay bardağı büyük boy)
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Üzeri için çörek otu






















YAPILIŞI
Unun yarısı derince bir kaba elenir.
Ortası açılarak içine bir çay bardağı ılık suda eritilmiş şeker ve maya eklenir.
Mayanın üzeri de az bir unla kapatılır ve 10 dk kadar unun çatlaması beklenir.
Un çatlayınca çörek otu hariç tüm malzemeler(unun kalanı,yağ,su,ceviz,kepek,keten tohumu vs) katılarak özlü bir hamur yoğrulur.
1 saat kadar üzeri örtülerek mayalanmaya bırakılır.
Isıtılmış 170-180 derece fırında kızarana kadar pişirilir.

Not:Ben 30 dk mayalandırabildim vaktim olmadığı için.
       Ve ısıtılmamış fırına koyarak bir sürede orada mayalanmasını sağladım.

        Böylece 35-40 dk da  pişirmiş oldum.

2 yorum:

  1. Keşke her zaman kendimiz yapabilsek evde yapılan ekmek gibisi var mı... Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Gerçekten ben de çok isterdim devamlı yapabilmeyi,teşekkürler.

    YanıtlaSil